Pozwolenie na pracę w Danii

Czy potrzebuję pozwolenia na pracę?

Od 2009 roku obywatele UE nie potrzebują pozwolenia na pracę.Jak zdobyć pozwolenie na pracę?

Pozwolenie na pracę jest w rzeczywistości elementem pozwolenia na pobyt, do którego trzeba zarejestrować miejsce zamieszkania.

Jeśli chcesz zostać w Danii na dłużej niż 3 miesiąc, a w trakcie pobytu chcesz pracować to musisz się zarejestrować w odpowiednim urzędzie regionalnym. Tam automatycznie uzyskasz pozwolenie na pobyt i pracę
 

Czy po ukończeniu studiów mogę zostać w Danii i podjąć pracę?

Jeśli otrzymałeś zezwolenie na pobyt w czasie studiów to po ich ukończeniu możesz zostać w Danii przez 6 miesięcy. Ma to na celu ułatwienie rozpoczęcia kariery zawodowej w Danii absolwentom jej uczelni.

Czy istnieją ograniczenia w zatrudnieniu studentów w Danii?

Średni czas pracy w Danii wynosi 37 godzin w tygodniu
Średnia zarobków wynosi ok. 12 euro (90 DKK) na godzinę
Zaleca się, aby studenci pracowali 15-20 godzin w tygodniu w czasie nauki, a w wakacje na pełen etat, tak aby skoncentrowali się na nauce

 

Nasza oferta
Aalborg
Aarhus
Herning
Kopenhaga
Odense

 

Zadzwoń do nas na Skype

 

Darek Juszczak

lub na nr: 713434009 lub 226216757 

Więcej o Danii