Życie w Danii

Zdecydowałeś się na wyjazd, naukę i życie w Danii? Chcesz wiedzieć jakie są koszty życia? Chcesz podjąć pracę w Danii?

Na tej stronie znajdziesz informacje przydatne do sprawnego funkcjonowania na terenie Danii
 

Ogólne informacje na temat pobytu w Danii

Czy potrzebuję wizy?

Obywatele Unii Europejskiej mogą podróżować do Danii bez wizy i przebywać na jej terenie do 90 dni bez rejestracji swojego pobytu. Czas ten można przedłużyć jeśli udowodnisz, że szukasz pracy w Danii. W 2009 roku zniesiono wymóg aplikowania o zezwolenie na pracę i pobyt, otwierając jednocześnie rynek pracy dla wszystkich obywateli EU.

Jeśli pobyt trwa dłużej niż 3-6 miesięcy to należy złożyć wniosek o rejestrację pobytu w Danii.
 

Co trzeba zrobić po przyjeździe do Danii?

Jeśli planujesz pobyt dłuższy niż 3-6 miesięcy to należy zorganizować następujące kwestie:

•    Zezwolenie na pobyt
•    Pozwolenie na pracę ( komponent pozwolenie na pobyt)
•    CPR Number
•    Żółta karta (wydawana z CPR Number)
•    Karta Podatkowa ( jeśli chcesz pracować w Danii)
 

Nasza oferta
Aalborg
Aarhus
Herning
Kopenhaga
Odense

 

Zadzwoń do nas na Skype

 

Darek Juszczak

lub na nr: 713434009 lub 226216757 

Więcej o Danii